Weerbarstige strategieën

Geen algemene campagnes. Geen oplossingen. Hieronder een aantal manieren waarop je de structurele problematiek kunt uitdagen en aankaarten:

Creatieve journalistiek

Zie hier alle voorbeelden van creatieve journalistiek bij elkaar.

Probeer niet alleen algemeen ‘bewustwording’ te creëren maar maak het actueel en relevant. Je kan op een slimme manier visualiseren of simuleren wat er aan de hand is. Eerdere gebeurtenissen kan je reconstrueren en herdenken. Het kan locatie-gebaseerd zijn of heel persoonlijk worden. Het kan ook een vorm van satire opleveren.

Directe verstoring

Zie hier alle voorbeelden van directe verstoring samen.

Als alles maar gewoon op dezelfde manier blijft doorgaan dan zal er ook nooit iets veranderen: er moet een verstoring plaatsvinden. Je kan specifieke plekken bezetten, gebruikte technieken hacken, betrokken personen verwarren. Ook provocatie of subversie zijn mogelijk. Soms kan ook faken / nabootsen of parasiteren heel effectief zijn.

Collectief verzet

Zie hier alle voorbeelden van collectief protest.

Pas als er een groep zich samen verzet zal er wat in beweging kunnen komen. Wie zou het probleem zich kunnen toe-eigenen? Kan je mensen symbolisch verenigen, of een kritische community kunnen vormen? Misschien kan je zelfs een hele nieuwe subcultuur creëren?